bloemkool nasi

Bloemkool Nasi

Bloemkool is de seizoensgroente van de maand april. In stressvolle tijden heb je extra magnesium en beschermende stoffen nodig. Bloemkool geeft een goede boost aan mineralen en antioxidanten. Elke kleur groente heeft een eigen beschermende werking. Door groente uit de familie kruisbloemigen te kiezen, zoals bloemkool en deze te combineren met specerijen zoals kurkuma en tahin, ei, of tempe heb je direct weer een mooie combinatie van stoffen die je lever goede diensten kunnen bewijzen.

Weetjes:


Kurkuma is een van de best onderzochte specerijen als het gaat om pijn en ontstekingen en is een alternatief voor reguliere ontstekingsremmers.

Kurkuma neem je het liefst in combinatie met zwarte peper om de opname te bevorderen. Kurkuma is ook een bestanddeel van kerrie. Regelmatig een soep als lunch of een curry met veel groenten is een ideale manier om meer kurkuma te gebruiken. Het draagt bij aan gezonde cognitieve functies.

De tahinsaus is bijvoorbeeld een zeer goede magnesiumbron.

Benodigdheden

– 2 volle eetlelpels komijnzaad
– 2 rode uien
– 2 a 3 tenen knoflook
– 1 flinke rode palmolie
– 4 eetlepes gewelde nasikruiden (biologische)
– 1 flinke theelepel kurkuma (liefst vers geraspt)
– 1 flinke theelepel gember (liefst vers geraspt)
– Snufje gemalen cayenne of chili, of een heel fijn gesneden chilipepertje, zonder zaadlijsten
– 1 bloemkool
– Circa 150 gr. andere groenten per persoon (paksoi, doperwten, wortel, courgette, rode paprike, broccoli, witte kool, spinazie etc.)
– 150 gr. kelpnoodles
– 1 theelepel gemalen fenegriek
– Op smaak maken met tamari en wat peper
– Handjevol fijngesneden verse kruiden als koriander, bieslook en peterselie

Bereidingswijze

Rooster het komijnzaad in een droge pan. Als het lekker ruikt doe je de fijngesneden ui, knoflook en rode palmolie erbij. Voeg na een minuutje ook de gewelde nasikruiden, kurkuma en gember toe. Haal de buitenste bladeren van de bloemkool, snijd deze in grove stukken en maak ze vervolgens op een kruidensnijplank heel klein (ongeveer doperwt formaat). Voeg bij de uiten, doe er een scheutje water bij en laat met het deksel op de pan garen. Voeg ook de rest van de groenten toe. De hardere groenten laat je langer meegaren. Laat alles beetgaar worden. Wanneer nodig is voeg je nog wat specerijen toe als gember, kurkuma, koriander, komijn of chili. Doe als laatste de theelepel fenegriek erdoor. Strooi de verse kruiden erover en serveer met een pepocheerd eitje, wat gebakken, tempe of tahinsaus. Bestrooi eventueel nog ,met gebakken uitjes of geroosterd sesamzaad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.