De meeste mensen ademen veel sneller dan nodig is. Zittend op een stoel is 6-8 keer ademen per minuut genoeg. Veel mensen ademen in rust echter wel meer dan 15 keer per minuut. Zo’n hoge ademfrequentie hoort bij het maken van een flinke fietstocht! Mensen die de hele dag ademen alsof ze aan het fietsen zijn verspillen onnodig veel energie.
Een te snelle ademhaling.
Veel mensen met vermoeidheidsklachten hebben in rust een snellere of diepere ademhaling dan lichamelijk gezien nodig is. De oorzaak van dit verkeerde adempatroon is meestal psychisch. Stress, angst, verdriet of een (te) enthousiaste prestatiedrang.
Door langdurig ons lichaam in deze staat van paraatheid te houden, meestal met een te hoge ademfrequentie, gaat ook de hartslag omhoog, krijgt ons lichaam te weinig rust en gebruikt continu energie. Een continu gejaagd en onrustig gevoel is het gevolg.
Vaak zuchten?
Van oudsher is deze versnelde ademhaling een slimme en noodzakelijke reactie van ons lichaam. Bij gevaar, bijvoorbeeld een grote brand, schiet het lijf in de stress en daarbij gaat het ademen sneller. Hierdoor wordt adrenaline aangemaakt en we voelen (tijdelijk) vermoeidheid noch pijntjes en zijn alert en scherp.
Als de brand geblust is kunnen we weer rustig ademen en zal ons lichaam weer moe worden en willen rusten. Als je veel zucht is dit een teken dat je lichaam te weinig bruikbare zuurstof krijgt. Dit duidt op een verkeerd adempatroon.
‘s Ochtends net zo moe als vóór het slapen gaan?
Ons leven is zo ingericht dat we de hoge ademfrequentie soms jarenlang in stand houden zonder daar lichamelijk iets tegenover te stellen. Hoge eisen, een snel leven en gebrek aan lichaamsbeweging leiden uiteindelijk tot veel problemen en één van de grootste problemen is gebrek aan de energierijke voorraad glucose in het lichaam. Als je ‘s ochtends nog steeds moe bent is de kans groot dat je lichaam ook ‘s nachts doorjaagt en nauwelijks herstelt.
Concentratieproblemen, overal tegen opzien, gejaagd gevoel in je hartstreek, kortademigheid, minder goed korte termijngeheugen, nauwelijks uitrusten van slaap, onverwacht spierpijn, koude handen en voeten en hartkloppingen zijn allemaal klachten die voort kunnen komen uit een langdurige snelle ademhaling. Gebrek aan koolzuurgas en glucosevoorraden zijn lichamelijke oorzaken van deze klachten.
Herken je een of meerdere van bovengenoemde klachten en wil je hieraan werken?
Wij beschikken over professionele apparatuur waaronder de CO2ntrol waarmee wij o.a. je adempatroon kunnen meten. Aan de hand van deze meting maken wij een adembegeleiding op maat.