Waarom water drinken tijdens de yoga

Waarom water drinken tijdens de yoga

Heb jij ook wel eens hoofdpijn de dag nadat je een yogales hebt gevolgd? Je bent niet de enige, dit is een veelvoorkomende klacht. Hieronder lees je wat de oorzaak is en hoe je het gemakkelijk kan oplossen en voorkomen.

De meeste mensen weten dat je door het doen van yogahoudingen en bewegingsreeksen een sterker en flexibeler lichaam (en geest!) ontwikkeld. Maar wist je ook dat er binnen in je lijf allerlei processen plaatsvinden? Yoga heeft zo bijvoorbeeld effect op je de effectiviteit van je spijsvertering en kalmeert je zenuwstelsel.

Ook helpt yoga je lichaam te ontgiften. Door spanning, ongezond eten en onze zittende levensstijl zetten afvalstoffen zich in het lichaam vast. Dit kan je goed voelen in stijve schouders. Een knoopje in je spieren is eigenlijk een opeenhoping van afvalstoffen. Door het bewegen van je lichaam in bepaalde houdingen worden deze afvalstoffen losgemaakt en komen ze in je bloedbaan en lymfeklieren terecht met als doel ze te elimineren. Je raakt afvalstoffen kwijt op de uitademing, door te zweten, door urine en ontlasting. Voor al deze processen heb je één ding nodig en dat is vocht!

Daar zit dan ook de crux van dit verhaal. De meeste mensen drinken niet genoeg water. Je hebt per dag minstens 2 liter water nodig. Op warme dagen of als je veel beweegt meer dan dat. Als je niet genoeg drinkt, heeft je lichaam niet genoeg vocht voor handen om de afvalstoffen uit te scheiden. Je kunt het vergelijken met teveel alcohol en te weinig water drinken. Resultaat? Barstende of zeurende hoofdpijn.

De beste manier om hoofdpijn na yoga te voorkomen is door voor, tijdens en na de les voldoende water te drinken. Als je dagelijks 2 liter water drinkt en op yoga dagen een glas of twee meer, zul je niet alleen merken dat je geen hoofdpijn meer krijgt, maar ook dat je meer energie hebt en je huid een oppepper krijgt.

In sommige yoga tradities wordt je afgeraden water te drinken tijdens de les. Dit zou de innerlijke warmte die je opbouwt bekoelen. Je lichaam bestaat voor 80% uit water en naast zuurstof is water je eerste levensbehoefte. Het afkoelen van je innerlijk vuur is wat mij betreft dan ook van secundair belang. Mocht je je hier toch zorgen over maken, drink dan warm water tijdens de les.

Dus neem de volgende keer een flesje water mee naar je les of vraag de docent om een extra glas. Proost op verfrist en energiek wakker worden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.