Welke Nederlander houdt er nu niet van bloemkool en al helemaal in combinatie met een ovenschotel. Een bloemkoolschotel is een heerlijke avondmaaltijd en zal je voor een lange tijd gevuld houden.

Wat heb je nodig:
* 400 gram bloemkool
* 150 gram prei
* 1 courgette
* Optioneel: 150 gram rundergehakt (mager)
* 100 gram geitenkaas
* 60 milliliter kokosmelk
* 60 gram geraspte kaas (48+)
* 1 eetlepel kokosolie
* Snufje zwarte peper

Bereidingswijze:
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in een pan met water voor 10 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Snijd de prei in kleine ringen, de courgette in kleine blokjes. Rul vervolgens het gehakt in een koekenpan gaar en voeg de prei en courgette daarna toe. Voeg voor de smaak wat peper en zout toe. Bak dit in zijn geheel nog voor 5 minuten.
Verwarm de kokosmelk in een klein steelpannetje op laag vuur en smelt hierin de geitenkaas. hierdoor ontstaat een gezonde kaassaus.
Vet ondertussen de ovenschaal in met olijfolie of kokosboter en voeg hier de bloemkoolroosjes aan toe. Schenk vervolgens het prei mengsel hier bovenop en schenk als laatst de kaassaus over het gehele gerecht in de ovenschaal. Besprenkel de ovenschotel met geraspte kaas.
Zet de ovenschaal voor 15 minuten in de oven.

Zo gezond is bloemkool:
Door alle eettrends, raken ‘gewone’ groentes soms een beetje ondergesneeuwd. Bijvoorbeeld bloemkool. Niet de hipste groente, maar wel ontzettend gezond.
Deze vertrouwde Hollandse groente (die stiekem toch niet oer-Hollands is: bloemkool komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied).

1: Rijk aan vitamine C Vaak zijn kleurrijke groente- en fruitsoorten toppers als het om vitamine C gaat. Daardoor zou je waarschijnlijk niet verwachten dat juist onze lichte bloemkool een fantastische bron van deze vitamine is. 100 gram bloemkool bevat 22mg vitamine C, dat is zo’n 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C is onder andere belangrijk voor het sterk houden van je weerstand, het aanmaken van bindweefsel en het opnemen van ijzer. Ook werkt vitamine C als een antioxidant.

2: Nog meer antioxidanten Vitamine C is zeker niet de enige antioxidant in bloemkool. Er zijn namelijk nog meer antioxidant groepen in te vinden, waaronder betacaroteen en quercetine. Deze stoffen beschermen je lichaam tegen oxidatieve stress. Dat is belangrijk, omdat ons lichaam over het algemeen veel oxidatieve stress te verduren krijgt. Onder andere door ongezonde eetgewoontes, stress en giftige stoffen in onze omgeving.

3: Een gezond gewicht Net zoals veel andere groentes, is bloemkool perfect als onderdeel van een afslankdieet. Ten eerste bevat het weinig calorieën, maar dat is zeker niet het enige punt om rekening mee te houden als je wilt afvallen. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar wat een voedingsmiddel je te bieden heeft. Biedt het belangrijke voedingsstoffen? Zorgt het ervoor dat je jezelf verzadigd voelt? Bij bloemkool kunnen we beide vragen met ‘ja’ beantwoorden. Het is zeer voedzaam en zorgt er tegelijkertijd voor dat je jezelf voldaan voelt, doordat het vezelrijk is. Vezels verzadigen namelijk goed, waardoor het makkelijker wordt om kleinere porties te eten en ongezonde tussendoortjes over te slaan. Daardoor daalt je totale calorie-inname en kun je makkelijker afvallen.

4: Verlaagt een hoge bloeddruk Het eten van bloemkool kan je helpen om je bloeddruk gezond te houden. Het bevat namelijk een stofje, om precies te zijn de antioxidant sulforafaan, waarvan onderzoek aangetoond heeft dat het kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast helpt sulforafaan ook bij het gezond houden van je slagaders. Deze gezondheidsvoordelen dragen allebei bij aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes.

5: Lager risico op kanker De antioxidant sulforafaan die we hierboven noemden, is uitgebreid onderzocht. Naast het positieve effect op je hart en bloedvaten, lijkt het ook de kans op kanker te kunnen verkleinen. Dit komt waarschijnlijk doordat sulforafaan enzymen afremt die een rol spelen bij de groei van kankercellen.

6: Rijk aan choline Bloemkool is rijk aan choline. Deze voedingsstof wordt beschouwd als een B vitamine, maar eigenlijk is het een zogeheten halfvitamine, omdat ons lichaam zelf ook wat choline kan produceren. Vitamines zijn over het algemeen juist voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Aangezien ons lichaam zeer geringe hoeveelheden aanmaakt, hebben we ook choline uit voeding nodig en bloemkool kan je hierbij helpen. Choline is onder andere belangrijk voor een goede verwerking van prikkels in je hersenen en kan helpen om geheugenproblemen bij ouderen te voorkomen of verminderen. Daarnaast speelt het ook een rol bij het gezond houden van je celmembranen en zenuwstelsel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.