10 Redenen om met yoga te beginnen

Yoga is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Iedereen, jong en oud, kan yoga beoefenen. Of je het nu dagelijks doet of éénmaal per week, yoga verrijkt je leven! Je zal gauw ontdekken dat yoga een positieve invloed heeft voor lichaam en geest. Er zijn vele redenen om yoga te beoefenen. Hieronder sommen we 10 voordelen van yoga op die de kwaliteit van je leven zullen verhogen:

1. Stress vermindering
Yoga beperkt de fysieke effecten van stress op het lichaam. Het lichaam reageert op stress doordat het sympathische zenuwstelsel geprikkeld wordt dit zorgt ervoor dat het stress hormoon cortisol – afkomstig uit de bijnieren- aangemaakt wordt. Er is aangetoond dat yoga helpt dit hormoon te verminderen. De meeste yogalessen eindigen met savasana, een ontspanningsppsitie die helpt bij het verminderen van stress . Daarnaast draagt yoga bij aan een verlaagde bloeddruk, een betere spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Het verzacht ook symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

2. Pijnverlichting
Nog een voordeel van het beoefenen van yoga is dat het pijn kan verzachten. Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug-en nekklachten en andere kwalen. Volgens sommige yogi helpt yoga zelfs bij het verwerken van emotionele pijn.

3. Verbeterde ademhaling
Bij yoga hoort ook pranayama (ademhalings techinieken) dit leert je langzamer te ademen. Dit leidt tot een betere longfunctie en je lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen. Je kunt je reactie op stress verbeteren door je adem patroon te veranderen. Dit is misschien wel de waardevolste les die je met je yoga practise kunt leren.

4. Lenigheid
Yoga kan je flexibiliteit, mobilieit en bewegingsvrijheid aanzienlijk vergroten. Met de tijd zullen je spieren, pezen en banden langer en elastischer worden waardoor je lekkerder in je lichaam zit.

5. Versterkte kracht
Bij yoga asanas (houdingen) wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor fysieke kracht letterlijk van top tot teen toeneemt. Daarnaast kan het helpen eventuele spierspanning door bv stress in het lichaam te doen verminderen.

6. Gewichtsverlies
Yoga kan ook helpen bij gewichtsverlies. In de krachtige vormen van yoga gebeurt dit op het fysieke vlak maar juist ook in de minder krachtige vormen kan het effect hebben door dat je door meer zelfvertrouwen en zelf kennis ontwikkelt. Dit resulteert in een gezondere levensstijl en bewustere voeding.

7. Verbeterde bloedcirculatie
Yoga verbetert ook de werking van de bloedsomloop. Zuurstofrijk bloed wordt op een effectievere manier door je lichaam verspreidt.

8. Cardiovasculaire training
Zelfs lichte yoga oefeningen kunnen cardiovasculaire voordelen hebben. Ze verlagen je hartritme, verhogen je uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.

9. In het ‘nu’ leven
Yoga helpt je om meer in het ‘nu’ te leven, tenslotte is dat alles wat je nu hebt. Hoe vaker je met yoga bezig bent, des te bewuster wordt je van jezelf en de wereld om je heen. Dit zal resulteren in een verbeterde concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

10. Stil van binnen
De meditatieve effecten van een reguliere yoga practise resulteren uiteindelijk in meer kalmte en rust van binnen. Uiteindelijk is dit het ‘doel’ van yoga.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.